Förodla dina plantor i god tid

Ingen måltid smakar så gott som den som består av egenodlade grödor. Det är något speciellt med att odla sin egen mat och sedan äta upp den. Förutom att tomater, morötter och andra saker som du odlar är fullproppade med näring vet du vart maten kommer ifrån och förhållanden kring odlingen vilket är en skön känsla. Det går inte att få mer ekologisk mat än den du odlar själv.

Börja förodla i lagom tid

När våren kommer börjar det bli hög tid att så och förodla dina växter. Hos www.wexthuset.com hittar du allt du behöver för våren och sommarens odling. När du ska börja odla gäller det att planera lite innan du startar. Ju mer plantorna växer desto mer plats kommer de att ta och då kanske inte fönsterbrädan räcker till. Du kanske behöver extra belysning och någonstans att ställa plantorna som växer. En del växter behöver lång tid på sig att hinna utvecklas och därför behöver du förodla vissa växter inomhus tidigt på året. Månaderna februari och mars är en vanlig period att börja förodla. Därför ska du planera vad du ska odla så att du ska hinna förodla fröerna i tid. Men tänk på att det är ingen idé att göra det för tidigt eftersom det finns risk för att plantorna bara blir långa och rangliga innan de kan flytta ut.

Tips till förodling

När du ska förodla dina växter ska du välja såkrukor som har dräneringshål i botten. Har du använt krukorna är det viktigt att de är rena innan du använder dem igen. Använd såjord istället för blomjord när du ska förodla. Blomjord innehåller mer näring vilket kan hämma fröerna. Ett annat tips är att genomvattna jorden innan du ska så dina frön. Det gör att fröerna stannar i jorden istället för att flyta upp när du vattnar. Lägg några fröer i varje kruka. Det finns lådor där du kan så dina fröer om du inte vill ha krukor. Har du små fröer behöver dessa endast täckas med ett tunt lager jord. Har du större fröer behöver du trycka ner dessa lite mer. När du förodlar inne är det viktigt att jorden inte torkar ut. Ett annat tips är att märka upp krukorna redan från början. Det är lätt hänt att blanda ihop plantorna sen. När dina fröer har blivit små plantor är det dags att omskola dem i mer näringsriktig jord. När vädret tillåter och det inte finns någon risk för frost är det dags för plantorna att flytta ut. Sen är det inte länge innan du kan skörda det du odlat. Det är relativt enkelt att odla men är du nybörjare är det bra att läsa på innan och planera. Det är också bra att börja i mindre skala tills du har fått kläm på hur allt fungerar.