Mat och vin

Ett glas vin till maten är det många som föredrar. Rätt vin med rätt mat kan bli en magisk smakupplevelse. Men fel vin till fel mat kan slå åt helt andra hållet. Att ha några flaskor av olika viner hemma kan vara en god idé om du gillar vin. Hos vinoteket.se kan du beställa vin på nätet direkt hem till dörren. De har ett brett sortiment och du hittar allt från rött och vitt vin till prosecco och champagne, väldigt bekvämt och smidigt.

Kombinera mat och vin

När du kombinerar vin och mat ska du tänka på vinets kvalité och kvalitén på maten. En fin maträtt med delikata råvaror förtjänar ett gott och bra vin, precis som att det till en enklare vardagsmiddag passar med ett enklare vin. Ett enkelt vin till en festmåltid skulle vara att förstöra maten. Du ska tänka på vinets karaktär och kraft i jämförelse till maten för att hitta rätt vin. Resultatet du vill ha är att vinet och maten ska lyfta varandra. När du ska försöka hitta ett bra vin till din mat ska du tänka på vilken smak som dominerar i maträtten och inte huvudingrediensen. Om du ska servera en kötträtt men det är en het chilidressing som smakar mest är det chili du ska matcha med vinet.

De fem grundsmakerna påverkar

Det fem grundsmakerna syrlighet, sötma, sälta, beska och umami tillsammans med personliga preferenser spelar stor roll för hur du upplever ett vin. Vissa smaker kan påverka ett vin väldigt negativt. Skarp syra, oxalsyra, ägg och kryddor med mycket doft kan påverka vinets smak negativt. Men det går att komma runt det med några små knep. För att inte få för skarp syra ska du exempelvis skippa att pressa en hel citron över fisken. Oxalsyra som finns i tomater och rabarber kan ge ditt vin en besk smak. För att lösa det ska du tillaga ingredienserna med hög oxalsyra. Ägg innehåller svavel, vilket kan ge vin en metallisk smak men genom att addera fett, salt och lite surt kan du balansera upp det. Curry, nejlika och spiskummin är kryddor med mycket doft som kan neutralisera vinets doft. De passar helt enkelt inte jättebra till vissa viner.

Lär dig mer om smakerna

Vinproduktionen påverkar vinets smak. Grunden är alltid druvan men sedan påverkar jordmånen som druvplantan planterats i och hur vädret har varit medan druvan har vuxit. Vilken jästeknik som använts är ytterligare en faktor som påverkar smaken. Svala klimat ge syrligare viner medan varma klimat och bördig jord ger mer fruktiga och söta smaker. Öka din kunskap genom att testa dig fram med enskilda råvaror och viner.