Vegetarian, ett bra val för miljön?  

I Sverige är ungefär 10 procent av befolkningen vegetarianer. Genom att vara vegetarian har man valt att göra ett bra val för miljön. Det finns många anledningar till att man vill bli vegetarian, men den största är att man Women drinking green juiceär medveten när det kommer till både djur och natur och att man vill värna inte bara om människan utan även om andra levande varelser. Alla de människor som är vegetarianer gör stor nytta för miljön, oavsett om de är vegetarianer medvetet eller omedvetet. I Asien är till exempel en mycket stor del av befolkningen vegetarianer. Det är dock främst på grund av att deras matkultur ser något annorlunda ut än den svenska. Där lagas maten med grönsaker i fokus och därefter kan man vid enstaka tillfällen ha kött som tillbehör men många har det aldrig som ett tillbehör. Det är helt enkelt mycket mer ovanligt.

 

Det man vet är att om alla dessa människor som idag är vegetarianer eller veganer skulle få för sig att börja äta kött i samma omfattning som den vanliga köttätaren, skulle det ha stora konsekvenser för miljön och även för samhället. Det skulle bli en katastrof. Det går åt cirka 3200 liter vatten på varje kilo kött som produceras och i Sverige äter genomsnittspersonen 46 kilo kött varje år. Det är redan idag stor brist på vatten i många delar av världen, men om bara 40 år kommer hela världen att få känna på bristen av vatten. Därför är det viktigt att man gör ett val redan idag. Varje människa behöver göra det den kan för att hjälpa miljön.

 

Vegetarian är inte en livsstil som passar alla. De flesta skulle dock må bra av att äta mindre kött. Dessutom är det ett mycket bra val för miljön och för framtiden. Om alla människor som åt kött i Sverige drog ned från 46 kilo per år till 20 kilo per år skulle det ha en enormt positiv påverkan på miljön. Du kan läsa mer om köttproduktion och påverkan på miljön genom att gå in på vegetarism, där finns mycket intressant information.