Ät bättre med mindre miljöpåverkan  

Det finns mycket man kan göra som privatperson för att både må bättre och samtidigt påverka miljön mindre. De flesta i västvärlden skulle må bra av att äta mindre kött. Faktum är att de flesta i Sverige äter dubbelt så mycket kött som de behöver. Det gäller inte bara i Sverige utan även i andra rika ländeWoman planting roof gardenr. Du bör inte ersätta köttet med bara fisk utan variera ditt proteinintag. Det finns många källor som många inte tänker på som naturligt innehåller protein, till exempel linser och bönor samt soja.

 

Du bör basera dina matval på fullkorn, grönsaker och baljväxter. Det är inte bara bra för naturen utan även för din hälsa. När du äter är det viktigt att du får i dig alla näringsämnen som du behöver, därför ska du tänka mångfald när du planerar din tallrik. Låt tallriken vara färgstark och glöm inte bort att ägg är en fantastiskt bra proteinkälla. När det kommer till portioner med mat slängs det väldigt mycket mat helt i onödan. Detta påverkar givetvis miljöklimatet då det produceras mer mat än det behövs för att mätta alla magar. Därför ska du inte ta för dig mer än du behöver äta. Se även till att äta upp den mat som du har i kylen och på tallriken. Det är ett enkelt sätt att minska klimatsvinnet. Välj även certifierad och miljömärkt mat. Då kontrolleras även att de krav som finns för att varorna ska få bära certifieringen följs och det är en trygghet för dig som konsument.

 

I regel bör du inte äta anonym mat. Anonym mat är den mat som du inte vet vart den kommer ifrån. Om du äter ute på restaurang bör du gärna fråga vart de köper sina råvaror ifrån. Glöm inte bort att tomma kalorier som chips, godis och läsk varken är bra för dig eller för klimatet. Därför bör du både för miljön och för din egen hälsas skull låta det bli någonting som du äter relativt sällan. Gå in på WWF för att läsa mer om hur du äter mer hållbart i längden.