Gör din egen tandkräm

Har du någonsin funderat på att göra din egen tandkräm? Om inte så är du långt ifrån ensam. Att göra sin egen tandkräm kan känns som en väldigt komplicerad uppgift men det är faktisk lättare än vad man tror! Vissa recept kräver bara att man blandar kokosnötskött och aluminiumfri bikarbonat men även om du känner för att vara mer pysslig än så är det enkelt att göra tandkräm. Mindre än fem ingredienser är allt du behöver och dessutom kan du enkelt variera receptet efter ditt tycke och smak. För att göra din första hemgjorda tandkräm behöver du bara blanda kokosnötskött, xylitol, bikarbonat och torkad bentonitlera tills du får en smet med samma konsistens som vanlig tandkräm. Det här ger en tandkräm som både balanserar munnens pH-värde och ser till att de hjälpsamma bakterierna överlever. Det finns även många andra recept på hemmagjord tandkräm på internet så prova dig gärna fram för att hitta det som passar bäst för dig.

Är hemgjorda tandkrämer lika effektiva?

 

Varför ska man då göra sin egen tandkräm kanske du undrar? Och kan de verkligen vara lika effektiva som de man köper i affären? Ja! Det kan absolut vara lika effektiva. Faktum är att det finns många fördelar med att undvika vanlig tandkräm. Tandkräm som köps i vanliga butiker innehåller ofta ämnen som kan skada den känsliga munhälsan. ett exempel är triclosan vilket även används som bekämpningsmedel och kan störa hormonbalansen i kroppen. Utöver det innehåller den mesta tandkrämen flera ämnen som sliter mycket på tänderna. Det är lätt hänt att fastna i tanken att man måste använda starka medel för att tänderna ska bli riktigt rena och vita men whitening-tandkräm gör inte dina tänder vitare. Whitening-tandkräm innehåller nämligen ofta väteperoxid vilken är en vanlig ingrediens i tandblekningsprodukter. Problemet är att väteperoxid behöver ha kontakt med tänder under en längre tid för att ha någon blekande effekt, att borsta tänderna ett par minuter är inte tillräckligt. Utöver det är det lätt att väteperoxiden kommer på tandköttet och tungan när man borstar tänderna och detta skapar fria radikaler i munnen vilket leder till åldrande.

Komplement till bra tandkräm

Att använda rätt tandkräm är viktigt för att skydda och stärka sina tänder men det finns mycket annat du kan göra för att ta hand om dina tänder och munhygien. En tandborste av hög kvalitet är ett bra komplement till din tandkräm. Man kan också använda en tungskrapa vilket är ett mycket snabbt och effektivt sätt att bli av med bakterier som sitter på tungan. Man kan så klart även skydda tänderna inifrån också genom att äta en balanserad kost och dra ner på sockret. Att använda tandtråd efter varje måltid är också ett bra sätt att hålla munnen ren och fräsch under dagen. Dessutom är det viktigt att besöka tandläkaren regelbundet. På så vis kan man behandla eventuella tandproblem tidigt och undvika att de växer sig för stora. Skulle du ändå behöva tillgång till akut hjälp så finns det som tur är bra akut tandvård stockholm. I många fall täcker även försäkringen akuta tandproblem.