Ekologisk mat  

Ekologisk mat är den mat som är gjord på råvaror som räknas som ekologiska. Det är till exempel genom att de har tagits fram på ett visst sätt och de är certifierade och följer vissa regler som ska ta hänsyn till människor, djur och natur. Vissa tillsatser i mat som är ekologisk är förbjuden. Ett exempel på en sådan tillsats är glutamat. Genom att äta ekologisk mat tar man aktiv ställning för att se till att det blir bättre arbetsförhållanden världen över. Allt fler konsumenter blir allt mer medvetna om att deras val påverkar miljön. Det som den ekologiska maten kan garantera beroende på märkning är till exempel att fiskar är fiskade på ett sätt som inte påverkar fiskbeståndet, att djuren har fått gå fritt och äta naturligt och bra foder, att vissa tillsatser inte finns i produkterna och att barn inte har arbetat för att ta fram den ekologiska maten.

 

Man and woman carrying vegetables in basket

Det handlar helt enkelt om att skapa en bättre hållbarhet för alla. Alla behöver äta, men maten människan äter består av ungefär 25 procent av människans klimatpåverkan. Man anstränger jordens resurser allt hårdare när man tar fram mat åt befolkningen och att producera mat kan leda till miljöproblem som att till exempel arter utrotas. Alla kan göra något och att välja ekologisk mat kanske kostar mer, men det är någonting som gör att även dina barnbarn kommer att kunna ha mat på bordet i framtiden. Man vet inte mycket än om hur ekologisk mat påverkar hälsan och det skulle behöva bedrivas mer forskning inom detta område. Det man vet är dock att de gifter människan får i sig från odlingar påverkar kroppen på olika sätt och kan bland annat leda till att man får cancer. Ju färre icke naturliga tillsatser och aromer du äter, desto bättre för dig.

 

En annan fördel med att äta ekologisk är inte bara att du inte får i dig de giftiga aromerna. Någon annan slipper även arbeta med de giftiga kemikalierna i sin vardag och får därmed chansen till ett friskare liv. Läs mer genom att gå in på miljömat, där finns mycket information för dig som vill äta ekologiskt.