God mat och ekologi hör samman

Vad kännetecknar egentligen riktigt god mat? Oavsett vilken typ av mat eller vilka smaker du tycker om kommer det ner till detta: Goda råvaror skapar god mat och råvaror som har fått utvecklats långsamt och naturligt smakar bättre. Detta gäller för grönsaker, ägg, mejeriprodukter, kött och fisk, för alla dessa livsmedel följer samma regel. Om vi låter naturen sköta om produktionen av råvarorna så mycket som möjligt blir det inte bara mer smakrikt, utan det blir även nyttigare eftersom sådana råvaror innehåller mer mineraler och vitaminer än de råvaror vi framställer på ett mer konstgjort sätt.

Förlora genom förädling

En granskning har visat att Nya grönsakssorter innehåller mindre näring än vad deras äldre förfäder gör. Vi människor har alltid förädlat saker och ting för att passa våra levnadsmönster bättre. Ett äpple idag ser till exempel väldigt annorlunda ut än vad äpplet gjorde från början, då det var surt och närmast oätligt. Idag är vi många människor på planeten och vår livsmedelskonsumtion är högre än någonsin, och detta har lett till att vi har varit tvungna att skapa råvaror som är mer resistenta för sjukdomar, som ger större och snabbare skördar och som är smidigare att transportera. Tyvärr har detta påverkat både näringen och smaken.

Mer smak och näring

Tomater som har förädlats för att vara snabbväxande och billiga innehåller inte lika mycket lykopen som de mer traditionella sorterna. Lykopen är en fytokemikalie som bl.a. ger skydd mot cancer. För matälskare är det även ganska tydligt att det inte alls smakar lika mycket med en snabbodlad tomat, jämfört med en närodlad tomat som har fått mogna under en lång tid. Precis som rätt bowlingklot kan ge tur i bowling kan rätt råvara skapa smak i köket. Ekologisk mat låter råvarorna mogna långsamt och suga upp alla de mineraler som de behöver från jorden och smakämnena hinner utveckla sig till fullo. Det är alltså inte bara för jordens skull du bör välja ekologiskt, utan även för den goda matens skull.