Odla och plocka egen ekologisk mat

Sortimentet av ekologisk och närproducerad mat i butiker växer allt mer men man kan inte bortse från att varorna ofta är dyrare. Ett alternativ till att köpa maten är att man helt enkelt odlar eller plockar vissa varor på egen hand. Det kan dessutom vara ett roligt och nyttigt fritidsnöje.

Rätt klädd för trädgård och natur

När man är ute i naturen eller i trädgården är det bra att vara rätt klädd. Online hos https://www.garphyttan.com/ finns fritidskläder som passar alla, oavsett kön och ålder. Ett par hållbara byxor, gärna med knäskydd, är bra och de skyddar dessutom lite extra. Ska man ut i skogen är långärmat och ett par byxor med långa ben bra även under varmare dagar. Det skyddar mot solen, myggor och fästingar. På fötterna är gummistövlar också bra, både i skogen och i trädgården. De är lätta att skölja av, man smutsar inte ner strumporna och dessutom skyddas man lite mer om man stöter på en orm.

Låt barnen vara med

Barn kan tycka att det är roligt att följa med och handla. En sak som kan vara än roligare för dem är att få vara med och odla. Varför inte ge barnen var sitt eget litet land att odla i? Där kan de ha sina favoritgrönsaker, kanske några blommor och lite bär.

Barnen kan också följa med ut i skogen för att plocka bär, svamp och annat som växer där. Sedan kan de få vara med och baka, göra sylt eller bara frysa in det som plockats.

Odla i trädgården

Man behöver inte ha en stor trädgård för att det ska vara möjligt att odla. Det räcker med en liten plätt. Man kan odla en hel del i hinkar, i en pallkrage eller liknande. Det finns en hel del grödor man kan odla relativt lätt och med små medel. Dessutom kan man klara sig långt på det som odlas. Potatis, majs, jordgubbar, morötter, kålrot och sallad är bara några av de saker man kan odla, helt ekologiskt.

Att plocka i naturen

Om man har en skog i närheten av sig finns det en hel del saker man kan hitta där. Man kan till exempel plocka olika typer av svampar och bär. Ibland finns det också frukt som växer vilt. Det kan vara äpplen, rabarber och päron. Även det kan man ha god nytta av och dessutom håller de länge om man lagrar dem rätt.

Fördelar med att odla och plocka själv

En stor fördel med att odla och plocka grönsaker och annat på egen hand är att det är billigare än att köpa dem. Plockar man saker i naturen är det rent av helt gratis. Dessutom är det ekologiskt och närodlat.