Odla ekologiskt hemma

För de som vill göra något alldeles extra går det att ta det ekologiska hela vägen genom att odla hemma. Möjligheterna kan vara begränsade för de som bor i lägenhet, men även om odlingen är i liten skala är det lika roligt att skörda det som odlats. Låt inte begränsningarna hindra dig utan se de istället lite som en utmaning. Det kommer att vara värt besväret när plantorna vuxit upp helt.

Odla i trädgård

Personer som har en trädgård har bättre möjligheter till att odla och kan sätta fler grödor. Beroende på trädgårdens storlek går det att göra olika mycket. Det går enkelt att få till det riktigt bra genom lite planering. För den som vill odla i trädgård gäller det att se upp med skadedjur äter upp grödorna. Det går att hålla dem borta, men det kräver en hel del planering för att helt hålla dem borta. Besvikelsen om de har tagit sig in och sedan ätit upp grödorna är något som bör undvikas. När odlingen är ekologisk gäller det dessutom att ha kolla på vad som är tillåtet och inte. Även om en privat liten odling inte går under ett regelverk är tanken att grödorna ska vara ekologiska.

  • Ta reda på ordentligt med fakta innan du börjar, leta upp eventuella misstag andra har gjort och lär av deras misstag.
  • Fråga personer som har odlat tidigare och då helst ekologiskt om det är möjligt.
  • Börja i tid och ge dig själv möjlighet att hinna med allt innan säsongen är över.

Odla på balkong

Det är lätt att odla på balkong även om det kräver lite mer planering för att kunna utnyttja utrymmet mer. Genom att odla på höjden istället för på ytan går det att skapa mycket nytt utrymme. Givetvis kan det vara svårt att odla stora växter. Alternativet kan vara att odla mindre växter som växer under hela sommaren. Sallad brukar kunna vara ett bra alternativ för att få ta del av det man odlat hela säsongen. Precis som när det kommer till att odla i en trädgård är det viktigaste att planera väl innan fröerna sätts. Det gäller dessutom att börja i god tid med planeringen. Idag finns det många som väljer att ha en liten ekologisk odling på balkongen och det går att ta del av tips på nätet.

Utbilda dig inom trädgård

Om du har fastnat för det här med trädgård och ekologi finns det utbildningar att gå idag. Ofta krävs det att man gör högskoleprovet och har bra betyg. Det är helt klart värt att gå en utbildning om det blir ett större intresse. Arbetsmarknaden är relativt stor och det finns jobb inom allt från trädgårdsjobb och florist till att jobba med den stora produktionen av ekologisk odling i Sverige.