Så kombinerar du mat och vin

Mat och vin går hand i hand, men det kan vara lite klurigt att veta vilket vin som passar till vilken mat. Som tur är finns det några enkla tumregler att följa för att underlätta valet.

Kraftigare maträtter till röda viner

Om du ska dricka en god amarone är det bäst att välja mat som passar bra ihop till detta eleganta italienska vin. Amarone är ett fylligt rött vin som tillverkas enligt en unik metod som kallas appasimento, vilket innebär att druvorna torkas. Kraftiga rödviner som Amarone passar bäst till lite tyngre maträtter som kött, grytor och liknande. Den unika tillverkningsmetoden för Amarone ger vinet en viss sötma och fruktighet som bäst kombineras med sötare rotfrukter, till exempel morötter, palsternacka och jordärtskockor. Överlag är det oftast ett säkert kort att välja rött vin till kött, men det finns såklart undantag. Hos Grapevine.se hittar du massor med artiklar om hur du bäst kombinerar mat och vin. Här hittar du även tips på specifika viner, inklusive ekologiska viner och deras tillverkning.

Lättare maträtter till vita viner

Vitt vin är oftast det bästa valet till lättare maträtter, till exempel fisk och skaldjur. Även kyckling och vegetariska rätter passar oftast bra ihop med friska vita viner. Det finns såklart flera tillfällen då det går utmärkt att dricka rött vin till fisk och vice versa. Det beror framför allt på hur fisken är tillagad och vilka tillbehör som serveras. Ju lättare maträtt, till exempel med primörer och citron, desto bättre är det att välja ett vitt vin.

Mousserande viner till fest

Champagne, cava, prosecco och andra mousserande viner passar till många olika maträtter. De flesta associerar mousserande viner med fest, till exempel nyårsfirande eller födelsedagsfest. Fördelen med bubbel är att det passar bra till många smårätter och kanapéer, till exempel snittar och chips.