Ekologisk bomull

Den allt större medvetenheten hos konsumenterna när det gäller ekologi och miljö har gjort att det ekologiska sortimentet har ökat, inte bara i mataffärerna utan också i klädbutikerna. Men vad innebär det egentligen att ett plagg är gjort av ekologisk bomull, och hur mycket bättre för miljön är det än ett plagg gjort av ”vanlig” bomull?

Bomull är ett populärt material i en mängd olika typer av plagg idag, framförallt för dess egenskaper och för att det är ett naturmaterial. Men processen för att tillverka ett plagg av bomull är inte så naturlig. Runt 25 procent av alla bekämpningsmedel som används på jordens alla odlingar sprutas över bomullsodlingar, trots att bomullen bara utgör 2,5 procent av de grödor som odlas i världen. Av den bomull som odlas idag är bara 1 procent ekologisk bomull.

När man köper ett plagg som är skapat av ekologisk bomull kan man vara säker på att inga kemiska bekämpningsmedel har använts för att odla bomullen, och inte heller några konstgjorda gödslingsmedel. Marken där bomullen odlas förhindras också att utarmas genom att man växlar med odling av andra grödor. Att färre kemiska bekämpningsmedel används är naturligtvis bra för både miljö och människor, eftersom djurarter dör ut när man använder kemikalier i odlingen, och det även skadar de som arbetar på bomullsfälten.

Man kan dock inte vara säker på att en tröja av ekologisk bomull är helt fri från kemikalier. Även om bomullen har odlats på ekologiskt vis, kan plagget ha behandlats med kemikalier i samband med att det färgades, eller för att ge plagget längre livslängd (även kläder kan nämligen mögla).

En annan nackdel med bomullsodling, som gäller för både vanlig bomull och ekologisk bomull, är att det går åt enorma mängder vatten. För att odla tillräckligt med bomull för att skapa exempelvis ett par jeans går det åt hela 8 500 liter vatten. Det allra bästa är därför om man kan köpa bomullskläder begagnade.

Det är dock inte bara kläder som är tillverkade av ekologisk bomull – även andra typer av textilier, som handdukar och sängkläder, finns numera i olika miljövänliga material, till exempel ekologisk bomull. Det får särskilt stor inverkan på miljön om man väljer miljövänliga sängkläder när man har en stor säng, till exempel en kontinentalsäng, som kräver mycket sängkläder för att bädda. Genom att välja textilier gjorda av ekologisk bomull eller andra miljövänliga material kan man således bidra till miljön både genom att det används färre kemiska bekämpningsmedel i världen och genom att man ökar efterfrågan på sådana textilier.