Intresset för miljöfrågor och ekologiska produkter har aldrig varit så stort. De flesta vet dessutom att mat och miljöfrågor hänger ihop. Att våra livsmedel utgör en av de största källorna till privatpersoners koldioxidkvot är det färre som vet. Men så länge du väljer att handla ekologisk mat bidrar det till planeten.
Valet av livsmedel har större betydelse för vår planet än vad de flesta konsumenter är medvetna om. Vi litar ofta till att de produkter som säljs i butikerna är säkra både för människor och miljö. När ansvaret överlåts på producenter och säljare ställs mindre krav på konsumenternas medvetna val. Dessutom har maten en stor inverkan på hälsan och Livsmedelsverkets rekommendationer glöms ofta bort. En av de viktigaste aspekterna i kosthållningen är att fiberrik kost och fullkorn ska ha en central roll. Genom att välja säsongens julknäcke från Wasa får du i dig fibrer samtidigt som du bidrar till klimatkompenserad produktion. Att livsmedel produceras med förnybar energi och begränsar koldioxidutsläppen är viktigt.
Spannmål och fullkorn för hälsan
En av de viktigaste aspekterna för vår hälsa är att välja spannmålsprodukter som innehåller mycket fibrer. Grovt bröd, fullkornspasta och grönsaker är bra val för hälsan och miljön. Det talas mycket om kolhydraternas inverkan på kroppen, men just fibrer skiljer sig åt från de snabba kolhydraterna. Bäst är att välja fullkornsprodukter. Fibrer i fullkorn ökar mängden nyttiga bakterier vilket har stor betydelse för vår hälsa. Fibrer har dessutom olika effekter på kroppen beroende på vilken typ de är. De är bra för matsmältningen, ökar mättnadskänslan och stabiliserar blodsockret. Kostfibrer från frukt och grönsaker bryts delvis ner i tunntarmen och påverkar blodets kolesterol, medan cellulosa i råg och vete bryts ner av mikroorganismerna i tjocktarmen. Vita fibrer finns i pasta och vitt bröd, men trots att de har samma effekt på magen är hälsoeffekterna färre. Fullkornsprodukter innehåller dessutom viktiga mineraler och vitaminer. Studier har visat att vuxna i Sverige generellt äter mindre mängd fibrer än vad som rekommenderas. För att lättare hitta fiberrika produkter i butiken finns nyckelhålsmärkningen.
Spannmålets betydelse för miljön
Klimatpåverkan från livsmedel beror främst på hur de odlas och transporteras. Jämfört med livsmedel som fisk och kött har just spannmål betydligt mindre klimatpåverkan. Spannmål används ofta som foder till djur och betydligt större mängder spannmål behöver produceras för djurfoder trots att samma mängd spannmål skulle mätta många fler människor om de konsumeras direkt. Utsläppen av koldioxid och användningen av växtskyddsmedel vid produktionen är mindre. Odlingar håller landskapen öppna och Sverige har dessutom ett klimat som gör att de olika sädesslagen kan odlas här. Behovet av att importera spannmålsprodukter är därför mycket mindre än för andra livsmedel. Att välja ekologiska livsmedel bidrar dessutom till en giftfri miljö då de inte besprutas på samma sätt. Genom att göra rätt val i butiken kan konsumenter bidra till några av Sveriges miljömål. Huruvida livsmedelspolitiken räcker för att förbättra klimatet och hälsan är omdebatterat.