Ekologisk skönhetsvård

Allt fler blir idag medvetna om de kemikalier som omger dem, och allt fler vidtar åtgärder för att ”rensa” sitt hem från sådana kemikalier och gifter, till exempel genom att plastbanta eller genom att byta ut rengöringsprodukter man har till mer milda och miljövänliga alternativ. En plats i hemmet som ofta glöms bort i allt detta är dock badrumsskåpet, och alla de skönhetsprodukter som står däri. Kanske är det för att man intalar sig själv att produkter som är skapade för att appliceras på kroppen inte kan vara skadliga. Tyvärr visar forskningen något annat.

Några vanliga ingredienser i skönhetsprodukter är till exempel mineralolja, parabener, SLS och PEG. Mineralolja utvinns ur råolja, och är med andra ord samma typ av olja som används i exempelvis motorolja. I ingredienslistan kallas den ofta för paraffinum liquidum, vaselin eller paraffin, men det handlar om samma petroleumbaserade olja, som lägger sig som en hinna på huden. Parabener är en form av konserveringsmedel som har blivit omdiskuterade för att de misstänks vara allvarligt hormonstörande. PEG kan, beroende på framställningen, vara cancerframkallande, och är dessutom persistent (det vill säga att det aldrig bryts ned i miljön). Slutligen är SLS (eller Sodium Laureth/Lauryl Sulfate) en av de allra vanligaste ingredienserna i tvål och schampo. Det är SLS som skapar löddret i dessa produkter, men löddret har sitt pris, då SLS är en vanlig orsak till klåda, irritation och torr hud. Om man lider av problem med torrt hår, mjäll eller kliande hårbotten kan man med andra ord prova att byta ut sitt schampo till ett sulfatfritt alternativ. Man kan också prova kosttillskott som Priorin, som bidrar till att bevara ett normalt hår.

Lyckligtvis finns det idag ett relativt stort utbud av skönhetsprodukter som inte innehåller dessa ingredienser. Om man vill byta ut innehållet i sitt badrumsskåp till ekologiska eller naturliga produkter, gäller det dock att vara uppmärksam när man handlar, och kolla innehållsförteckningen. Detta eftersom många företag vill kapitalisera på den nya ekologiska trenden, och därför skyltar med ”naturligt innehåll” på etiketten. Det kan i verkligheten innebära att det finns en eller två naturliga ingredienser i produkten, men att den också innehåller de kemikalier som nämndes ovan. Vill man vara säker ska man därför förutom att kolla innehållsförteckningen också leta efter produkter som är certifierade med exempelvis Ecocert.